Daca m-ati fi intrebat anul trecut despre camera obscura si sansele sa intru vreodata in una, si mai mult decat atat, sa imi developez propriile imagini as fi ras, si evident nu v-as fi luat in serios. Eh uite, de asta e bine sa nu spui niciodata niciodata, pentru ca in aceasta saptamana am intrat in camera obscura si a fost ceva extraordinar…
Am invatat in primul rand ce este acela un foto-maritor, cum functioneaza el si cum sa pregatesc solutiile de revelatori si fixatori pentru developare. Intr-adevar, asa cum ne prevenise domnul profesor Matei Bejenaru, a fost ceva deosebit, si nu faptul ca vai doamne am intrat in camera obscura, ci invatarea acestei tehnici vechi de aproape 200 de ani. Evident, la inceput prin 1827 nu a fost tocmai asa pentru Nicephore Niepce, dar in timp incepand cu Daguerre lucrurile au inceput sa se simplifice, sau complice, depinde din ce punct de vedere privesti…
Chiar daca am fost 6 colegi in camera obscura, fiecare incercand sa acapareze cele doua foto-maritoare, sentimentul era unul de meditatie, si sa vezi cum hartia se developeaza in fata ochilor tai, iar mai tarziu sa ai produsul final in mana, a fost magic…
Cred ca se citeste foarte bine incantarea mea asupra a ceea ce s-a intamplat in camera obscura, dar haideti sa detaliez un pic.
Ce este camera obscura?
Camera obscura este o incapere complet intunecata fara alte lumini decat cele inactinice (acea lumina rosie ce o mai vedeti prin filme), pentru a putea permite prelucrarea de materiale fotografice fotosensibile, inclusiv filme fotografice si hartie fotografica. Camera obscura a inceput sa devina un fenomen redus datorita aparitiei aparatelor digitale, dar este inca folosita de multi fotografi profesionisti.
Ce este fotomaritorul?
Aparatul de marit sau fotomaritorul (enlarger in limba engleza) are rolul de a proiecta imaginea negativului pe suprafata hartiei fotografice. Respectand aceleasi principii ca la expunerea negativelor, hartia foto este impresionata la lumina un timp anume, dupa care este revelata, fixata, spalata si uscata, obtinand astfel produsul final al procesului fotografic. Fotomaritorul este compus dintr-un corp, in interiorul caruia se gaseste becul, lentila condensoare, lacasul pentru filtre, rama pentru negative, burduful terminat cu un obiectiv.
In aceasta saptamana nu am facut fotografii propriu-zise sau sa developez un film ci am facut o fotograma…
Ce este o fotograma?
O fotograma este o imagine fotografica facuta fara ajutorul aparatului de fotografiat prin plasarea obiectelor direct pe hartia fotosensibila si apoi expunand-o la o sursa de lumina, ex. fotomaritorului. Rezultatul este o imagine negativa cu diferite variatii in tonuri in functie de transparenta obiectelor folosite. Zonele hartiei ce nu au primit lumina apar albe, iar cele expuse direct luminii apar negre. Zonele transparente sau semitransparente apar gri.
A fost un proces extraordinar si deja luni o sa intru iar in camera obscura pentru a crea mai multe fotograme si pentru ca planuiesc sa fiu doar eu cu Iasmina (colega mea), voi putea sa experimentez mai mult acel sentiment de a fi doar tu cu tine si gandurile tale, si evident voi pune in practica ceva idei trasnite ce am in cap…
Astea fiind zise, in galerie puteti vedea primele mele fotograme realizate in camera obscura cat si prima fotograma realizata de grupul nostru.
Sper sa va placa, si sunt sigura daca ati fi fost acolo, ati fi fost la fel de entuziasmati ca si mine